Rahoituksen hakeminen – luovuuden hautausmaa?

Panu Mäenpää puhumassa. Taustalla näkyy screen, jossa lukee "Creativity is intelligence having fun!"

Jokainen meistä, jotka ovat toimineet kulttuurialalla, on törmännyt samaan ongelmaan: miten käännän tämän maailmaa muuttavan ideani hakemusjargoniksi?

Tai: miten keinohedelmöitän sellaisen idean, jossa rehevästi rönsyilevä luovuus kiteytyy tavoitteelliseksi toiminnaksi ja päämäärätietoiseksi hankkeeksi?

Luovuus ja rahoitus – onko näillä kahdelle mahdollista rekisteröidä parisuhde, jonka tuloksena on sekä taidetta että mahdollisimman montaa ihmistä koskettavaa toimintaa?

Vastaan: kyllä on!

Siinä on paljolti kysymys oman pään sisäisistä esteistä ja niiden esteiden täydellisestä hylkäämisestä.

Olen laatinut avuksesi kolmen kohdan NOT-TO-DO-listan, jonka avulla saat aivosi auki uusiin mahdollisuuksiin, paitsi luovuudessa, niin myös hakemusruljanssissa!

1. ”Ei näillä resursseilla!”

Tätä olen kuullut yhtä pitkään, kuin olen kulttuurialalla toiminut. Se on mainio mantra, joka poistaa meiltä syyllisyyden siitä, että jotain pitäisi tehdä. Luovalla alalla toimivina ihmisinä olemme joka päivä tottuneet ajattelemaan boksin ulkopuolelta, miksi siis ei nyt? Miksi lähdemme tavoittelemaan mahdotonta, emmekä katso ensin kaikkea sitä, mihin meidän on mahdollista vaikuttaa? Aseta tavoitteet niin, että voit toteuttaa hankkeen aluksi pienempänä. Kun tulokset puhuvat puolestaan, jatkorahoituskin voi löytyä!

2. ”Olen niin yksin tämän työn kanssa!”

Toinen helppo mantramme. Mutta arvaa mitä? Me emme ole yksin, koska meitä on yhtä paljon kuin on hakijoita. Onkin hyvä pysähtyä etsimään kumppaneita ja miettiä, miten voimme hyötyä toistemme osaamisesta. Kannustan katsomaan myös vähemmän todennäköisiä kumppaneita oman kuplan ulkopuolelta! Se tuo aina uuden näkökulman itselle tutuksi käyneeseen aiheeseen.

3. SINÄ

Älä ole oma ongelmasi. Sinun näkökulmasi on aina uusi aiheeseen, ja siksi kaikki itsesensuuri kannattaakin jättää päiväkirjaa varten. Anna hakemuksessa luovuutesi liekehtiä! Mikäli osaat muovata savea, osaat myös muovata maailmaa.

Ennen kaikkea muista, että luovuus on älykkyyttä, jolla on hauskaa! Anna älyn pitää hauskaa projektissa, sillä se heijastuu myös tekstiin. Me ymmärrämme, tulkitsemme ja muutamme maailmaa taiteella, mutta se ei ole väärin, jos samalla on myös kivaa!

Aina ei tietenkään voi olla pelkästään positiivinen, mutta kokeile sitä! Haastan sinut!

Panu Mäenpää, viestinnän tekijä
Strateginen viestintätoimisto Ellun Kanat

Panu Mäenpää on aiemmin toiminut mm. Tubeconin vastaavana tuottajana ja Nuori kulttuuri -säätiön toiminnanjohtajana. Mäenpää piti inspiroivan puheenvuoron luovan osaamisen ideahakuinfossa, jonka Creative and Inclusive Finland -hanke järjesti Helsingissä Musiikkitalolla 21.6.2016.


Julkaistu alun perin Creative and Inclusive Finland -hankkeen sivustolla.

Kirjoittaja: Osuma

Osuma on Metropolia Ammattikorkeakoulun hallinnoima, osallistamalla osaamista ESR-toimenpidekokonaisuuden hankkeita koordinoiva hanke.

Lisää julkaisuja kirjoittajalta →