Innostuksen anatomia – pamfletti innostumisen iduista

""

Matalia kynnyksiä, elämyksiä, yhdessä olemista, itse tekemistä, kohtaamista, onnistumista – ja kahvia: muun muassa tätä kaikkea on innostuksen anatomia! Creative and Inclusive Finland järjesti vuonna 2017 nuorten innostamisen työpajoja eri puolilla Suomea. Työpajoissa kerättyjen ideoiden ja oivallusten pohjalta syntyi pamfletti, jossa jaetaan nuorten parissa toimivien ammattilaisten kokemuksia siitä, mistä innostus rakentuu.

Miksi on tärkeää puhua innostuksesta, innostumisesta ja innostamisesta? Julkaisun kirjoittaja, Creative and Inclusive Finlandin aluekoordinaattori Kirsi Siltanen pohtii asiaa johdantotekstissä kauniisti ja oivaltavasti:

Innostus on vakava asia. Innostus on tunne, jossa kietoutuvat motivaatio, ilo ja onnistumisen usko. Innostus auttaa uskaltamaan, jaksamaan, saavuttamaan. Innostus saa ihmisen tekemään paljon sellaista, mikä jäisi muuten tekemättä. Se ei ole ylimääräistä, kepeää tai turhaa. Se on mahdollistava voima.

Nuorten innostuminen on vielä vakavampi asia. Nuoren ja nuoren aikuisen maailma on hauras ja epäselvä. Pienillä päätöksillä voi olla suuret seuraukset. Mahdollisuuksiin tarttumisella, uskalluksella ja saavuttamisella on suuri merkitys, kun elämän tärkeät valinnat tulevat vastaan yksi toisensa jälkeen.

Olemme kuitenkin huonoja rakentamaan innostumista. Osallistamisen ja syrjäytymisen ehkäisyn puheissa innostus unohtuu helposti järkiperäisempien tavoitteiden tieltä. Innostusta voi kuitenkin tietoisesti rakentaa. Mitä enemmän nuori innostuu niistä mahdollisuuksista. joita heille rakennamme, sitä vaikuttavampaa työtä teemme. Ja sitä helpommin nuori voi löytää kannattelevan tien ja mielekkään elämän.

Innostuksen anatomia. Miten rakentaa nuorelle innostumisen mahdollisuuksia? -julkaisuun on koostettu viidenkymmenen nuorten kanssa päivittäin arjessa toimivan kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotyön ammattilaisen kokemuksia siitä, mistä innostus rakentuu.

Kattaus on valaiseva, mutta osin myös pysähdyttävä. Muistammeko, tai osaammeko edes rakentaa nuoren ympärille innostumisen mahdollisuuden? Annammehan tilan myös sille, mikä kumpuaa ilosta ja uteliaisuudesta? Siltanen miettii.


Julkaistu alun perin Creative and Inclusive Finland -hankkeen sivustolla.

Kirjoittaja: Osuma

Osuma on Metropolia Ammattikorkeakoulun hallinnoima, osallistamalla osaamista ESR-toimenpidekokonaisuuden hankkeita koordinoiva hanke.

Lisää julkaisuja kirjoittajalta →