På samma linje -hankkeen näyttävä julkaisujen sarja

På samma linje -hankkeessa on työskennelty näkyvästi urheilukentän tasa-arvokysymysten eteen. Laajasti valtakunnan mediassakin esillä ollut tasa-arvotyö on näkynyt sosiaaliessa mediassa #respektinomidrott -kampanjassa. Monet suomenruotsalaiset huippu-urheilun kärkinimet ovat olleet osana hankkeen kampanjoita.

Pääosin ruotsin kielellä julkaistussa materiaalissa on niin käsikirjoja, oppaita, listoja ja muita hyödyllisiä työvälineitä. Julkaisusarja täydentyy käännöksillä myöhemmin:

På samma linje – hankkeen kehittämät materiaalit ja työkalut

  • Inkluderande idrott opas antaa käytännönläheisiä vinkkejä monikulttuuriseen urheiluun. Opas on kohdistettu kaikille jotka haluavat lisätä moninaisuutta ja luoda inklusiivisemman urheiluympäristön. 
  • Idrott inkluderar  on kohdennettu maahanmuuttajille ja niille, jotka kiinnostuneet liikunnasta ja urheilusta yhdessä muiden kanssa. Oppaassa käydään läpi myös mitä talkootyö ja seuratoiminta tarkoittavat. Opas ilmestyy myöhemmin arabian-, somalian ja englannin kielellä. 
  • Kvinnlig kraft i idrotten antaa konkreettisia  vinkkejä yksilöille, seuroille, liitoille ja kunnille urheilevien naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi. Opas löytyy myös suomeksi.
  • Jämställdhet och likabehandling inom idrott  sisältää konkreettisia toimenpiteitä miten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta voi toteuttaa viestinnässä, koulutuksissa, tapahtumissa, kilpailuissa, johtoryhmissä ja rekrytoinnissa.
  • Föreningsarbete mot sexuella trakasserier opas antaa urheiluyhdistyksille tukea toimintamallien luomiseen seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Oppaan tarkoitus on antaa käytännönläheisiä vinkkejä seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi. 
  • Do’s & Don’ts sisältää vinkkejä miten maahanmuuttajanaisia saadaan mukaan liikunta- ja urheilutoimintaan.   
  • Vinkkejä miten luoda tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmia. 
  • På samma linje – hankkeen verkkokoulutukset  antavat mahdollisuuden pohtia ja syventää osaamista koskien tasa-arvoa, normitietoisuutta, monikulttuurisuutta, inkluusiota ja yhdenvertaisuutta. Suoritetusta kurssisata saa Open Badge leiman, joka toimii todistuksena. Verkkokoulutukset ovat ruotsiksi.  
  • Testaa osaamistasi normeista, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta På samma linje tietovisojen avulla. Tarjolla on kolme tietovisaa: Tasa-arvo tietovisa, Tietovisa normeista ja Totta vai tarua – tietovisa. Tietovisat ovat ruotsiksi. 
  • Käytännönläheiset harjoitukset voi tehdä yhdessä urheilijoiden kanssa, johtoportaassa tai seurojen jäsenten kesken. Harjoituksissa käsitelläään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Tulossa on vielä Inkluderande kommunikation – checklista ja työkalu Diskutera jämställdhet – kortlek.

Kirjoittaja: Osuma

Osuma on Metropolia Ammattikorkeakoulun hallinnoima, osallistamalla osaamista ESR-toimenpidekokonaisuuden hankkeita koordinoiva hanke.

Lisää julkaisuja kirjoittajalta →