Sirkusharjoitteita kielenoppimisen ja kotoutumisen tueksi

Nuoret tasapainoilevat sirkusvälineillä.

Sirkuksesta Siivet elämään -hanke on julkaissut 122 sirkusharjoitetta kielenoppimisen ja kotoutumisen tueksi. Harjoitteet sopivat erityisen hyvin osaksi esimerkiksi kotoutumiskoulutusta, maahanmuuttajien valmentavaa opetusta tai suomi toisena kielenä -opetusta.

Joka neljäs ilman työ- ja koulutuspaikkaa olevista nuorista on ulkomaalaistaustainen. Jos kielitaito on heikko, voi omaa tulevaisuutta suomenkielisessä yhteiskunnassa olla hankala suunnitella. Silloin nuori on vaarassa tipahtaa kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Lasten ja nuorten säätiön Sirkuksesta siivet elämään -hankkeessa maahanmuuttajataustaiset nuoret saivat osallisuuden kokemuksia ja oppivat suomen kieltä sirkustyöpajoissa, välituntisirkuksessa ja avoimissa harjoituksissa.

Sirkustoiminnassa kaikki ovat tasavertaisina uuden äärellä. Osallistua voi itselle sopivalla tavalla, ja sirkuslajien monipuolisuuden ansiosta kaikki onnistuvat jossain. Hauska yhdessä tekeminen edesauttaa ryhmäytymistä ja vahvistaa osallisuuden kokemuksia. Kehollisuus tukee kielenoppimista: tekemisen yhteydessä opitut sanat jäävät vahvemmin mieleen kuin kirjan sivuilta opittuina.

Sirkusta voi kokeilla matalalla kynnyksellä

Hankkeen aikana yhteen kerätyt sirkusharjoitteet soveltuvat erityisesti kielenoppimisen ja kototutumisen tueksi. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä Lasten ja nuorten säätiön verkkosivuilla.

”Toivomme, että luovia menetelmiä kokeiltaisiin matalalla kynnyksellä oppilaitoksissa ja muussa nuorten kanssa tehtävässä työssä. Ja jos sirkuskärpänen toden teolla puraisee, on ympäri Suomea toimivilta sosiaalisen sirkuksen ammattilaisilta mahdollista tilata työpajoja”,

– Sofia-Charlotta Kakko, Sirkuksesta siivet elämään -hanke

Sirkuksen avulla voi oppia suomea, saada rohkeutta ja ystäviä. Lasten ja nuorten säätiön Sirkuksesta siivet elämään -hanke tavoitti yli 880 nuorta Vantaalla, Tampereella ja Lappeenrannassa. Hanke päättyy toukokuussa.

Lasten ja nuorten säätiö (2020). Sirkusharjoitteita kielenoppimisen ja kototutumisen tueksi. Sirkuksesta siivet elämään -hanke. 

Kirjoittaja: Osuma

Osuma on Metropolia Ammattikorkeakoulun hallinnoima, osallistamalla osaamista ESR-toimenpidekokonaisuuden hankkeita koordinoiva hanke.

Lisää julkaisuja kirjoittajalta →