Facebook Live Videon käyttäminen ja ominaisuudet

Maailman kartta, jossa näkyy sinisiä pisteitä

Facebook on tuonut käyttäjilleen mahdollisuuden tehdä suoria, enintään 90 minuutin mittaisia videolähetyksiä verkkoon. Tämän tuoreen ominaisuuden nimi on Facebook Live Video, ja ensikokemusteni perusteella se on varsin helppokäyttöinen, toimiva ja monipuolinen kokonaisuus. Facebook Live Video ei korvaa ammattimaisesti hyvällä kalustolla tuotettua livestreamausta, mutta kevyenä lähetyskanavana se on toimiva vaikkapa hankeviestinnän välineenä.

Uffe Elbækin keynote lähetettiin Facebook Live Video -lähetyksen muodossa 9.5.2015 Musiikkitalosta:

Tuetut päätelaitteet

Live Video -ominaisuus toimii tällä hetkellä Applen iOS-laitteilla sekä Android-laitteilla. Itse olen toistaiseksi käyttänyt palvelua iPhonella ja iPadilla, ja olen nähnyt sitä käytettävän Honor-älypuhelimella, jossa käyttöjärjestelmänä on siis Android. Jos ominaisuus ei ole käytettävissä omassa Facebook-sovelluksessasi, kannattaa päivittää sovellus uusimpaan versioon. Jos ominaisuus siltikään tule käyttöön, ei liene muuta vaihtoehtoa kuin odottaa, että toiminto jossain vaiheessa aktivoituu.

Lähetyksen tekeminen

Facebook Live Video -lähetys aloitetaan normaalin tilapäivityksen kautta. Jos ominaisuus käytettävissä, näkyy tilapäivitysikkunassa videolähetyksen symboli. Videolähetyksen voi käynnistää henkilökohtaisen profiilin, Facebook-sivun tai Facebook-ryhmän tilapäivityksen kautta.

Videolähetyssymbolin klikkaamisen jälkeen avautuu näkymä, jossa aloitettavalle lähetykselle annetaan kuvaus ja asetetaan julkisuusasetukset. Siirry live-tilaan -painikkeella lähetys alkaa.

Lähetyksen aikana katsojat voivat kommentoida käynnissä olevaa lähetystä tekstikommenteilla. Videon lähettäjällä on mahdollisuus poistaa ja estää häiritsevien kommenttien tekijöiden kommentit lähetyksen aikana. Käynnissä olevaa lähetystä voi myös jakaa Facebookin sisällä ja näin houkutella paikalle lisää katsojia. Lähetyksen voi jakaa kuten minkä tahansa Facebook-julkaisun esimerkiksi kavereille oman Facebook-seinän kautta, Facebook-sivuille tai ryhmiin. Luonnollisesti video näkyy kuitenkin lähettäjän tekemien näkyvyysasetusten mukaisesti vain niille käyttäjille, kenelle katseluoikeus on annettu. Kun lähetys päättyy, video jää Facebookiin näkyviin kuten muutkin tilapäivitykset. Lisäksi videon voi tallentaa myös oman päätelaitteen muistiin, jolloin sitä voi vaikkapa muokata jollain videoeditorilla.

Lähetyksen tilastotiedot

Varsin käyttökelpoinen ominaisuus on tilastotietojen kokonaisuus, jonka Facebook-sivulle tehdystä videolähetyksestä saa käytettäväksi. Tilastotiedot jakautuvat osittain varsinaisen reaaliaikaisen lähetyksen aikana tallentuneisiin tietoihin sekä videon sisältävän Facebook-päivityksen tietoihin.

Vinkkejä

  • Markkinoi tiedossa olevaa videolähetystä ennakkoon
  • Käytä kuvatessa jalustaa – katsojien on miellyttävämpää katsoa vakaata videota varsinkin, jos lähetys on pitkä
  • Varmista, että langaton verkkoyhteys tai puhelimen dataliittymä on riittävän nopea
  • Anna videolle selkeä ja havainnollinen kuvaus
  • Jaa videota eteenpäin jo lähetyksen aikana, jos haluat lisätä katsojamäärää

Facebook Live Video -lähetykset kartalla

Jos haluat nähdä, millaisia videolähetyksiä muut tekevät, löydät käynnissä olevat lähetykset Facebookin Livemap -sovelluksen kartalta.


Julkaistu alun perin Creative and Inclusive Finland -hankkeen sivustolla.

Kirjoittaja: Jussi Linkola

Jussi on projektisuunnittelija Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja mukana Osuma-hankkeen verkkoviestinnässä.

Lisää julkaisuja kirjoittajalta →