NUORI2020-pajan materiaalit kaikille jakoon

Kolme henkilöä suorittamassa Osuma-pelin jumitehtävää,jossa piirretään nuorisotaloa esittävään piirrokseen sisustusta kertomaan sukupuolisensitiivisyydestä.

Viime viikolla tapasimme NUORI2020-tapahtumassa Tampereella! Osana tapahtumaa Osuma järjesti kaksikielisen NORMIT NURIN! Ideoita sukupuolen huomioimiseen pelillisesti -pajan yhdessä På samma linje -hankkeen kanssa. Kiitos pajaan osallistumisesta! Tässä teille kaikille pajan materiaalit jakoon ja käyttöön otettaviksi. Voit tietenkin ottaa käyttöön materiaaleja vaikka et olisi pajaan osallistunutkaan!

Pajassa käytetyt Osuma-pelijumit

Pelissä käsittelimme sukupuolisensitiivisyyttä, sukupuolten tasa-arvoa ja moninaisuutta pelaamalla Osuma-peliä. Osuma-pelin pelilaudan ja ohjevihon voit ladata itsellesi täältä.

Pajassa meillä oli seuraavat pelitehtävät, eli jumit ja huti:

 1. Liikunnan alalla on paljon sukupuolierityistä toimintaa, eli esimerkiksi pukuhuoneet ja ryhmät koulun liikuntatunneista urheiluharrastuksiin järjestetään erikseen tytöille ja pojille. 

  Miettikää liikuntaa tai jotain muuta nuorten toimintaympäristöä, jossa tytöille ja pojille on erillistä toimintaa. Valitkaa näkökulmaksi sukupuolierityisen toiminnan puolustaminen tai vastustaminen. Kirjatkaa paperille niin monta perustelua valitsemallenne näkökulmalle kuin mahdollista.
 2. Jo toiminnan fyysiset tilat viestittävät paljon siitä, kuka on tervetullut mukaan toimintaanne. Sisustakaa oheinen nuorisotalon kuva piirtämällä niin, että sukupuolivähemmistöön kuuluva nuori voi astuessaan sisälle todeta olevansa huomioitu. Pisteitä ropisee konkreettisista ja toteuttavissa olevista ideoista.

  Lataa itsellesi kuva nuorisotalosta, jota voit käyttää tehtävässä (JPG).

 3. Äidinkielenään kurdia puhuvan nuoren naisen perhe ja kaverit eivät ymmärtäneet hänen haavettaan rakennusinsinöörin urasta. Sinun ansiostasi hän kuitenkin uskalsi hakeutua alan opintoihin.

  Suunnitelkaa mahdollisimman vaikuttava kiitospuhe (max 1 minuuttia), jossa hän kertoo, mitkä ehdotuksesi ja kannustuksen sanasi olivat hänelle käänteentekeviä.
 4. HUTI: Keskustelit kunnioittavaan ja ymmärtävään sävyyn sukupuoli-identiteettiään miettivän nuoren kanssa. Kuulit kuitenkin jälkikäteen, että olit huomaamattasi käyttänyt vanhentuneita ilmaisuja “transseksuaalinen” ja “sukupuolen vaihtaminen”. Jäät yhden heittovuoron ajaksi selvittämään, mitä ilmaisuja tänä päivänä käytetään.

  Oikeat vastaukset: transsukupuolinen, sukupuolenkorjaus

På samma linje-hankkeen materiaalit

På samma lnje -hanke kerää materiaaleja ja harjoitteita liikunta- ja nuorisoalan yhtenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyen omille nettisivuille.

Harjoitteita På samma linje -hankkeen nettisivuilla (ruotsiksi).

Kirjoittaja: Osuma

Osuma on Metropolia Ammattikorkeakoulun hallinnoima, osallistamalla osaamista ESR-toimenpidekokonaisuuden hankkeita koordinoiva hanke.

Lisää julkaisuja kirjoittajalta →